Psichologinio-socialinio streso ir gyvenimo stiliaus sąsajos - Šidlauskaitė, Ieva (Psichologija, 2001)
Darbe siekta nustatyti, ar psichologinis-socialinis stresas siejasi su gyvenimo stiliaus ypatumais: priklausomybes sukeliančių medžiagų (alkoholio, tabako, narkotikų) vartojimo kiekiu bei polinkiu tai keisti; su mityba ir fiziniu aktyvumu bei noru keisti gyvenimo stiliaus ypatumus sveikatingumo linkme.Tyrimas atliktas naudojantis sveikatos apklausos anketa. Tyrimo rezultatai pateikiami naudojantis 18-22 metų amžiaus tirtų vaikinų 616 anketų.Nustatyta, kad: 1. Jaunuoliai, kuriems būdingas aukštas psichologinio-socialinio streso lygis, vartoja daugiau priklausomybę sukeliančių medžiagų (tabako, alkoholio, narkotikų), nei tie jaunuoliai, kuriems būdingas žemas psichologinio-socialinio streso lygis. 2. Aukšto psichologinio-socialinio streso lygio jaunuoliai labiau linkę nekeisti priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimo nei žemo psichologinio-socialinio streso lygio jaunuoliai. 3. Aukštas psichologinis-socialinis stresas yra susijęs su nesveikesniu gyvenimo stiliumi (mažesniu fiziniu aktyvumu, didesniu druskos vartojimu).
Keywords: psichologinis-socialinis stresas; gyvenimo stiliai