Atspindžio simetrijos detekcijos ypatumai - Šoliūnas, Alvydas; Gurčinienė, Ona (Psichologija, 2001)
Nors simetrija suvokiama iš pirmo žvilgsnio greitai ir be pastangų, nėra aišku, kaip vyksta šis procesas, kokie yra simetrijos detekcijos mechanizmai? Straipsnyje apžvelgiami įvairių simetrijos rūšių ypatumai, didžiausią dėmesį skiriant atspindžio simetrijai. Aptartos pagrindinės simetrijos detekcijos teorijos ir modeliai. Eksperimentinė straipsnio dalis skirta siekimui pagilinti turimas žinias eksperimentiniais rezultatais, gautais su kitokio tipo stimulais ir kitokia užduotimi, nei naudota kitų tyrinėtojų. Testo stimulai buvo 4, 6, 7, arba 8 vertikalių ir horizontalių linijos atkarpų figūros, o užduotis reikalavo nurodyti stimulų simetrijos tipą - vertikalios simetrijos, horizontalios simetrijos ar nesimetrinis. Figūra rodoma 10 ms, o maskuojantis stimulas pateikiamas po 20-95 ms, priklausomai nuo tiriamojo. Rezultatai patvirtino vertikalios atspindžio simetrijos dominavimą horizontalios atžvilgiu. Stimulo atkarpų skaičius neturėjo įtakos nei vertikalios, nei horizontalios simetrijos detekcijos tikslumui, o nesimetriniai stimulai daugumos tiriamųjų buvo detektuojami taip pat tiksliai, kaip ir vertikalios simetrijos stimulai. Autorių pasiūlyta eksperimentinė metodika, leisianti išaiškinti dėmesio dalyvavimą simetrijos detekcijoje.
Keywords: atspindys; simetrija; detekcija