Tikslo siekimo grupės pasirinkimui turintys įtakos veiksniai - Legkauskas, Visvaldas (Psichologija, 2002)
Grupės bendradarbiavimas yra būtina bet kokios kolektyvinės veiklos produktyvumo sąlyga. Žmonės telkiasi į grupes siekdami bendrų tikslų, tačiau kartu su grupe jie gali patenkinti ir savo socialinius poreikius (dėmesio, pagarbos ir rūpinimosi). Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip siekimas patenkinti socialinius poreikius veikia tikslo siekimo grupės pasirinkimą. Norėta eksperimentais įvertinti siekimo akivaizdžiai bei teigiamai išsiskirti ir būti naudingam santykinę svarbą žmogui renkantis tikslo siekimo grupę. Tyrime dalyvavo 36 studentai (20 merginų ir 16 vaikinų, amžiaus vidurkis 20 metų), kurie turėjo komandinių sporto šakų patirties. Tiriamiesiems buvo pateiktas situacijos, kurioje jie turėjo rinktis komandas priklausomai nuo jų akivaizdaus išskirtinumo, prestižo ir savo galimybės būti naudingam komandai, aprašymas. Tyrimo rezultatai parodė, kad renkantis tikslo siekimo grupes buvo svarbūs visi trys veiksniai. Dalyvavusiems šiame tyrime svarbiausias veiksnys renkantis tikslo siekimo grupę buvo galimybė būti naudingam grupei, mažiau svarbus - grupės prestižas. Renkantis tikslo siekimo grupę narystės grupėje teikiama galimybė akivaizdžiai išsiskirti buvo mažiausiai svarbus veiksnys, tačiau jis irgi turėjo įtakos tiriamųjų pasirinkimui.
Keywords: tikslo siekimo grupė