Vaikų patirtos prievartos ir jų traumavimo laipsnio ryšys - Pakalniškienė, Vilmantė; Bieliauskaitė, Rasa; Sebre, Sandra (Psichologija, 2003)
Straipsnyje analizuojamI vaikų patirtos prievartos (fizinės, emocinės, seksualinės) situaciniai psichologiniai padariniai. Buvo tirta 300 įvairių Lietuvos vietovių vaikų (amžius 10-11 ir 13-14 metų). Lietuvoje mažiau nei pusė vaikų (43 proc.) patiria prievartą, dažniausiai emocinę. Gauti rezultatai parodė, kad vaikų patiriama prievarta turi ryšį su trauminiais požymiais - šie vaikai jų turi daugiau negu prievartos nepatyrę. Patyrusių prievartą vaikų savęs vertinimas yra menkesnis. Gauti tyrimo duomenys buvo palyginti su analogiško tyrimo Latvijoje duomenimis. Fizinės prievartos atvejų skaičius panašus abiejose šalyse, lietuvių vaikai patiria daugiau emocinės prievartos, o latvių - seksualinės. Lietuvių vaikai, patyrę prievartą, dažniau turi disociacinių požymių. Prievartą patyrusių ir jos nepatyrusių lietuvių vaikų savęs vertinimas blogesnis negu latvių.
Keywords: vaikai; prievarta; traumavimo laipsnis