Karių patiriamo streso ir jo įveikos ypatumai - Autukaitė, Milda; Autukaitė, Gintautas ValickasMilda; Valickas, Gintautas (Psichologija, 2004)
Šiame darbe, remiantis R. S. Lazaruso streso teorija, analizuojami karių patiriamo streso ir jo įveikos ypatumai. Parengus karinės tarnybos pirminio įvertinimo ir karių patiriamo streso skales buvo ištirta 114 privalomąją karinę tarnybą atliekančių karių. Gauti rezultatai rodo, kad didžiausią stresą kariams sukelia kasdieniai įvykiai arba situacijos. Nustatytas statistiškai reikšmingas ryšys tarp visų tarnybos aspektų  pirminio įvertinimo, emocinės, taip pat vengimo streso įveikos strategijos, bazinio kario kurso rezultatų ir visu tirtu tarnybos laikotarpiu patiriamo streso. Remiantis tarnybos pradžioje išgyvenamos įtampos įverčiais galima prognozuoti tiek bazinio kario kurso pabaigoje, tiek visu tirtu tarnybos laikotarpiu karių patiriamą stresą.
Keywords: kariai; patiriamas stresas; įveika