Paauglių socialinės strategijos ir emocinės elgesio problemos - Sondaitė, Jolanta; Žukauskienė, Rita (Psichologija, 2004)
Šiame tyrime siekėme išskirti paauglių grupes, taikančias panašias socialines strategijas, ir nustatyti, kaip šios grupės siejasi su emocinėmis elgesio problemomis, tokiomis kaip nerimastingumas / depresiškumas, nusišalinimas, dėmesio problemos, agresyvus elgesys, delinkventiškas elgesys, somatiniai nusiskundimai ir socialinės problemos. Hierarchinės klasterinės analizės metodu buvo išskirtos keturios paauglių grupės, taikančios panašias socialines strategijas. Rezultatai parodė, kad 47 proc. paauglių taiko disfunkcionalias socialines strategijas, o 53 proc. – funkcionalias. Funkcionalių strategijų taikymas siejosi su aukštesniu dėmesio problemų lygiu, o disfunkcionalių – su aukštesniu nerimastingumu / depresiškumu, nusišalinimu bei aukštesniu socialinių problemų lygiu.
Keywords: socialinės strategijos; emocinės problemos; elgesio problemos; paaugliai