Teisėjo elgesio ir sprendimo prognozės sąveika vertinant procedūrinį teisingu - Laurinavičius, Alfredas (Psichologija, 2005)
Teisingumo klausimas yra svarbus teisminio ginčo nagrinėjimo dalyviams. Suvoktas sprendimo ir procedūrinis teisingumas turi įtakos sprendimo ir jį priimančio asmens vertinimams. Atliktame faktoriniame 3 × 2 × 2 eksperimente buvo tiriama subjektyvios teisėjo sprendimo palankumo prognozės įtaka teisingumo vertinimams. Esant skirtingai teisėjo sprendimo prognozei, teisėjo elgesio ypatumai turi skirtingą įtaką procedūrinio teisingumo ir pasitikėjimo teismais vertinimams. Atliktas eksperimentas parodė, kad teisėjo elgesio ir procedūrinio teisingumo reikalavimų atitikimas yra ypač svarbus vertinant teisėjo elgesį tais atvejais, kai ginčo dalyvis prognozuoja nepalankų sau sprendimą arba neturi aiškios teisėjo sprendimo prognozės. Esant nepalankiai teisėjo sprendimo prognozei, teisėjo elgesio ir procedūrinio teisingumo reikalavimų atitikimas ypač stipriai veikia asmens pasitikėjimą teismais.
Keywords: teisingumo psichologija; procedūrinis teisingumas; ginčo sprendimas