Spalvoto stimulo suvokimas regimojo lauko periferijoje - McKeefry, Declan J.; A. Parry, Neil R.; Murray, Ian J.; Panorgias, Athanasios (Psichologija, 2008)
Mes tyrėme, kaip pakinta stimulo spalvos suvokimas, kai stimulas matomas regimojo lauko centre ir kai periferijoje. Lygindami L-M ir S-(L+M) oponentinių sistemų, gaunančių signalus iš centrinės ir periferinės tinklainės dalies, aktyvumą, nustatėme, kad spalvų suvokimo pokyčiai atspindi L-M oponentinės sistemos aktyvumo silpnėjimą periferijoje. S kūgelių įtaka oponentinės sistemos aktyvumui kinta mažiau negu L-M kūgelių. Taigi, dviejų oponentinių sistemų santykinė įtaka spalvos suvokimui periferijoje ir centre pakinta. Straipsnyje tiriama, kokią reikšmę šiems pokyčiams turi tinklainėje ir smegenų žievėje vykstantys procesai.
Keywords: spalva; suvokimas; oponentinės ląstelės; centrinė ir periferinė tinklainė