Asocialaus elgesio formavimasis socialinės informacijos apdorojimo požiūriu - Valickas, Gintautas; Tarozienė, Viktorija (Psichologija, 2009)
Asocialaus elgesio ir socialinės informacijos apdorojimo sąsajas pagrindžia įvairaus amžiaus vaikų ir paauglių tyrimų rezultatai. Tačiau duomenų apie suaugusių teisės pažeidėjų socialinės informacijos apdorojimą vis dar yra labai mažai. Tai apsunkina iškeltų teorinių prielaidų tikrinimą ir tikslinimą, asocialaus elgesio pasireiškimo prognozavimą, efektyvesnių šio elgesio prevencijos programų parengimą. Remiantis sukauptų tyrimų duomenimis, straipsnyje analizuojamos bendrosios socialinės informacijos apdorojimo raidos tendencijos, socialinės informacijos apdorojimo ir asocialaus elgesio ryšiai vaikystėje ir paauglystėje, taip pat brandžiame amžiuje. Tuo remiantis, keliamos prielaidos, kad yra prosocialių ir asocialių asmenų, suaugusiųjų ir vaikų / paauglių, taip pat suaugusių ir nepilnamečių teisės pažeidėjų socialinio žinojimo vienetų ir socialinės informacijos apdorojimo būdų panašumų bei skirtumų, išskiriamos perspektyviausios tyrimų sritys ir svarbiausios problemos.
Keywords: socialinės informacijos apdorojimas; vaikų/paauglių ir suaugusiųjų asocialus elgesys