Fonologinio supratimo koncepcija pedagoginėje psichologijoje - Gedutienė, Reda (Psichologija, 2010)
Straipsnio tikslas yra pristatyti fonologinio supratimo koncepciją pedagoginėje psichologijoje. Straipsnyje susisteminamos pagrindinės fonologinio supratimo sampratos sritys, nagrinėjami diskusiniai fonologinio supratimo turinio, struktūros, įvertinimo klausimai. Aptariant fonologinio supratimo turinį, klasifikuojama fonologinio supratimo komponentų struktūra, nagrinėjami teoriniai ir empiriniai fonologinio supratimo dimensiškumo tyrimai. Ne tik atskleidžiami fonologinio supratimo raidos dėsningumai skirtingose rašto sistemose, bet ir diskutuojama dėl fonologinio supratimo bei skaitymo įgūdžių santykio skirtingose rašto sistemose.
Keywords: fonologinis supratimas; fonologinis jautrumas; lingvistiniai vienetai; kognityvios operacijos