Pirmą psichozę išgyvenusiųjų artimieji: situacijos sunkumo įvertinimo ir psichologinės kančios ryšys laikui bėgant - Povilaitienė, I.; Gailienė, D.; Pakalniškienė, V. (Psichologija, 2011)
Šio tyrimo tikslas – nustatyti situacijos sunkumo įvertinimo ir psichologinės kančios ryšį laikui bėgant. Gauti rezultatai rodo, kad pirmą psichozę išgyvenusių pacientų artimųjų situacijos sunkumo įvertinimas ir psichologinė kančia reikšmingai pasikeičia jau po trijų mėnesių. Pirmą kartą psichoze sergančių pacientų artimųjų pradinio situacijos sunkumo įvertinimas prognostiškai reikšmingas tolesniam situacijos sunkumo įvertinimui, o psichologinės kančios iš jos pradinio įvertinimo prognozuoti negalime. Iš pradinio situacijos sunkumo įvertinimo galime prognozuoti vėlesnę psichologinę kančią.
Keywords: pirmas psichozės epizodas; artimieji; situacijos sunkumo įvertinimas; psichologinė kančia