Paauglių mergaičių seksualinio subjektyvumo analizė - Kajokienė, I. (Psichologija, 2013)
Sunku nepastebėti atotrūkio tarp seksualumo temos aktualumo paaugliams ir academia dėmesio stokos siekiant suprasti, analizuoti ir konceptualizuoti šią jaunų žmonių patirtį. Vis dar yra poreikis tyrinėti gelminius subjektyvius seksualinius potyrius paauglystėje – tai yra atskleisti, kaip paauglio savimonėje iškyla pojūtis, kad „esu seksualus žmogus“. Remiantis dalyvių diskursine pozicija, siekiama susisteminti ir aptarti tipinius normalios raidos paauglių mergaičių seksualinius išgyvenimus. Atliktas atskleidžiamosios strategijos kokybinis interpretacinis tyrimas, paremtas hermeneutine fenomenologine metodologine tyrėjo pozicija, pabrėžiant tyrimo radinių, kaip iš dalyvio ir tyrėjo asmenybių abipusio poveikio gimusios medžiagos, ypatingumą. Tyrimo radiniai suteikia naujų duomenų apie pirmąją sąmoningą paauglių mergaičių vidinę seksualinę patirtį, konceptualizuojamą kaip „žvilgsnio situacija“. Autorės įvardyta „žvilgsnio situacija“ apibūdinama keturių psichologinių mikroprocesų sąveika, stimuliuojančia savęs seksualios patyrimo stiprėjimą ir integraciją. Nors esama tam tikrų ribotumų, tyrimo radiniai atskleidžia intersubjektyvios patirties svarbą seksualinio Aš vaizdo kūrimuisi ir sąmoningam jo išgyvenimui. Šia publikacija tikimasi prisidėti prie seksualinės paauglių mergaičių raidos žinių psichologijoje gilinimo.
Keywords: hermeneutinis kokybinis tyrimas; paauglės mergaitės; seksualumas; atspindėjimas; „žvilgsnio situacija“