Kodėl aukšto intelekto žmonės labiau rūpinasi aplinka? - Poškus, Mykolas Simas (Psichologija, 2021)
Šis tyrimas nagrinėja ir pateikia empirinį pagrindimą Savanos ir intelekto sąveikos hipotezei gamtai draugiško elgesio vertybių atžvilgiu. Pirmasis tyrimas parodė, kad aukščiausias įgyto išsilavinimo lygis yra reikšmingas susirūpinimo aplinkos problemomis prognostinis kintamasis. Antrame tyrime buvo atskleista, kad atvirumo bruožas turi unikalų vaidmenį prognozuojant biosferos vertybes, bet ne kitokias vertybes, taip suteikiant empirinį pagrindą Savanos ir intelekto sąveikos hipotezei. Gamtai draugiškas elgesys yra evoliuciškai naujas iššūkis, kurį noriau priima asmenys, linkę į naujoves, patirti naujų dalykų, priimti naujas idėjas ir atrasti naujų būdų elgtis.
Keywords: gamtai draugiškas elgesys; vertybės; asmenybė; atvirumas patyrimui; intelektas