Tapatumo procesų ir nerimastingumo/depresiškumo sąsajos tapsmo suaugusiu periode - Žukauskienė, Rita; Malinauskienė, Oksana; Kaniušonytė, Goda (Psichologija, 2017)
Šio tyrimo tikslas – atskleisti jaunuolių, esančių tapsmo suaugusiu periode, nerimastingumo / depresiškumo ir tapatumo procesų (įsipareigojimo, išsamaus tyrinėjimo, įsipareigojimo persvarstymo) sąsajas, kontroliuojant lytį ir amžių. Tyrime dalyvavo 491 18–29 metų jaunuolis (74,7 proc. merginos). Buvo naudota Utrechto tapatumo skalė (U-MICS) bei Suaugusių emocijų ir elgesio sunkumų įvertinimo lapas (ASR). Rezultatų analizė atskleidė, kad kuo nerimastingesni / depresiškesni jaunuoliai, esantys tapsmo suaugusiu periode, tuo mažiau jie yra įsipareigojimo ir išsamaus tyrinėjimo bei tuo labiau – įsipareigojimo persvarstymo procese. Kontroliuojant sociodemografinius veiksnius, nerimastingumas / depresiškumas yra susijęs su mažiau adaptyviu tapatumo formavimusi.