Lyderiavimo ir lyties įtaka diadų kūrybiškumui - Tidikis, Viktoria (Psichologija, 2015)
Šiame straipsnyje yra nagrinėjama, kokią įtaką kūrybiškumui turi lyderio atsiradimas ir lyderio vadovavimo stilius abiejų lyčių dviejų žmonių grupėse. Yra daug tyrimų, nagrinėjančių, kaip vadovavimo dinamika veikia didesnių grupių kūrybiškumą, o klausimui, kokią įtaką mažos grupės narių lytis daro kūrybiniams procesams, skiriama mažiau dėmesio. Siekiant atsakyti į šį klausimą, mūsų tyrimas nagrinėja, kaip lyderio atsiradimas ir vadovavimo stilius veikia kūrybinių užduočių atlikimą abiejų lyčių porose. Kūrybiškumas buvo matuojamas naudojant penkias insaito užduotis. Šiame eksperimente dalyvavo šimtas aštuoni dalyviai, jie buvo suskirstyti arba tos pačios lyties, arba abiejų lyčių poromis. Taip paskirsčius susidarė vien moterų, vien vyrų ir abiejų lyčių poros. Rezultatai parodė, kad poros, kuriose vyravo lyderis, išsprendė daugiau užduočių ir tai padarė greičiau nei poros, neturinčios lyderio. Poros, turinčios autokratinį lyderį, baigė užduotis greičiau, deja, mažiau jų išsprendė teisingai, nei poros, turinčios demokratišką lyderį. Vyrų porose iškilo daugiau lyderių, nei kitose grupėse. Ir nors vien vyrų grupės baigė užduotis greičiau, šios grupės neišsprendė daugiau užduočių teisingai nei vien moterų ar abiejų lyčių grupės. Apskritai šis tyrimas atskleidė naują supratimą apie veiksnius, darančius įtaką mažų grupių kūrybiškumui.