Pogenderfo iliuzija su nelygiagretėmis tiesėmis - Martišius, V. (Psichologija, 1995)
Šis darbas nagrinėja erdvinių parametrų iš Pogenderfo figūros daromą efektą iliuzijos dydžiui. Padaryta išvada, kad iliuziniai iškraipymai priklauso nuo kampų tvarkos, kurie suformuoti pagal skersinių segmentų ir nelygiagrečių linijų sankirtas. Kai pirmasis kampas mažesnis, iliuzija stipresnė. Šiuolaikinės teorijos neįvertina šios informacijos ir dėl to yra netinkamos.