Apie regimosios informacijos priėmimo efektyvumą, esant skirtingam signalų išdėstymo tankumui - Gučas, A.; Penkauskas, A. (Psichologija, 1968)
Straipsnyje aptariamos dirgiklių išdėstymo tankumo charakteristikos. Prieinama išvada, kad nepakanka dirgiklių išdėstymo tankumą vertinti tik pagal minimaliausią atstumą, charakterizuojamą kampiniais vienetais tarp artimiausių gretimų dirgiklių, o reikia įvesti ir vidutinę statistinę dirgiklių išdėstymo tankumo charakteristiką, kurioje atsispindėtų regimosios informacijos signalų parametrai santykyje su regėjimo lauko plotu. Pagal minėtas tankumo charakteristikas regimosios informacijos priėmimo efektyvumas nagrinėjamas šiomis sąlygomis: 1) skaičiuojant vienareikšmius šviesos signalus, chaotiškai išdėstytus regėjimo lauke, 2) ieškant tam tikrų geometrinių figūrų, kai duotas identifikacijos uždavinys, 3) sprendžiant tam tikrą uždavinį mnemoschemoje pagal iš anksto įsisavintą algoritmą. Remiantis eksperimento duomenimis, pateikiamos optimalaus dirgiklių išdėstymo tankumo charakteristikos.