Pirmieji darbinio mokymo žingsniai Tarybų Lietuvoje 1919 m. - Mikėnas, V. (Psichologija, 1964)
Problemos tyrimas parodė, kad proletarinė revoliucija, tarybų valdžios sukūrimas ir visuotinio mokymo organizavimas Lietuvoje buvo tiesiogine Didžiosios Spalio revoliucijos pasekme. Darbo Lietuva, vadovaujama Komunistų partijos, pasinaudojo Tarybų Rusijos patirtimi ir paskelbė, kad mokymas siejasi su darbu ir tai yra esminis mokymo vieningoje darbo mokykloje Lietuvoje principas. Darbinio mokymo uždaviniai, suformuluoti proletariato revoliucijos dvasia, glaudžiai siejosi su politinėmis, ekonominėmis ir kultūrinėmis socializmo statymo šalyje užduotimis. Darbinis mokymas buvo laikomas revoliucinės kovos dalimi, esmine visapusio jaunosios kartos ugdymo prielaida. Tačiau trumpalaikis Tarybų valdžios egzistavimas neleido įgyvendinti sumanytų dalykų.