Aukštesniųjų klasių mokinių aktyvumo ir savarankiškumo vystymas, perteikiant jiems naujas humanitarinių dalykų žinias - Rajackas, V. (Psichologija, 1963)
Auklėjant komunistinės rytdienos žmogų, ypač svarbų vaidmenį vaidina humanitariniai dalykai Todėl kartu su viso mokyklos darbo pertvarkymu būtina iš esmės pagerinti ir šių dalykų mokymą, kad ir jie kuo geriau padėtų pasiruošti gyvenimui, darbui, dalyvavimui komunizmo statyboje. Šiame straipsnyje, skirtame naujos medžiagos perteikimo analizei istorijos ir literatūros pamokose aukštesnėse klasėse, pagrindinis dėmesys skiriamas mokinių savarankiškumo bei aktyvumo ugdymui ir gilesniam žinių įsisavinimui. Daugiausia vietos skiriama. mokyklinėje praktikoje iki šiol rečiau naudotiems metodams, pvz., savarankiškam mokinių darbui su vadovėliu ir kitais spausdintais šaltiniais, su įvairių metodų panaudojimu vienoje pamokoje, perteikiant naują medžiagą , taip pat atkreipiamas dėmesys į mokinių referatų ir pranešimų reikšmę bei savarankišką mokinių darbo organizavimą, panaudojant kitus metodus. Remiantis eksperimentine medžiaga, parodoma, kad mokiniai, savarankiškai dirbdami su vadovėliu ir kitais spausdintais šaltiniais, pasiekia neblogų rezultatų. Straipsnyje analizuojami keli darbo su vadovėliu būdai. Analizuojant konkrečius pavyzdžius, iškeliama, kaip, perteikiant naują medžiagą, pakartojama anksčiau išeitoji, kaip ji susiejama su naująja ir įtvirtinama anksčiau išmokta bei nauja medžiaga. Tai padeda mokiniams didele dalimi išmokti pamoką, taip pat įgalina apsieiti be individualios apklausos ir įvertinti mokinių žinias pamokos pabaigoje. Tokiu būdu keičiasi šabloninė keturių elementų pamokos struktūra ir įgyvendinamos Lipecko srities ir kitų geriausių mokyklų teigiamos patirties idėjos. Kūrybiškai perteikiant naują medžiagą literatūros ir istorijos pamokose, gali būti aktyvūs visi mokiniai. Tam būtina panaudoti žinomus mokyklinei praktikai ir pedagogikos mokslui įvairius metodus taip, kad visi mokiniai aktyviai ir su dėmesiu dirbtų, o, esant sąlygoms, savarankiškai mokytųsi įgyti naujas žinias. Kada mokiniai aktyviai įsijungia į darbą, didėja jų susidomėjimas dalyku, vystosi interesai, jie pačioje pamokoje įsisavina ir įtvirtina medžiagą, o visa tai ugdo teigiamą požiūrį tiek į atskirus dalykus, tiek į mokymąsi apskritai.