Psichologinė nuolankumo analizė - Marazaitė, Irena; Kociūnas, Rimantas (Psichologija, 1998)
Straipsnyje pateikiama psichologinė nuolankumo analizė. Straipsnio įvade aptariamos skirtingos nuolankumo sampratos. Straipsnyje pristatomas fenomenologinis nuolankumo tyrimas. Siekiama apibrėžti, kaip jauni žmonės supranta ir patiria nuolankumą; palyginti tikinčių bei nereligingų jaunuolių nuolankumo sampratą, patyrimą bei nuolankumui priskiriamą reikšmę. Nuolankumas šio tyrimo dalyviams reiškia atiduoti pirmenybę kažkam kitam (tai gali būti Dievas, kitas žmogus, gyvenimo vyksmas). Tai gali būti tik išorinis veiksmas ar (ir) vidinė pozicija ir reikalauti atsisakyti kažko savo - savo norų, pozicijos įgyvendinimo, savo sampratos. Nuolankumas siejamas su susitaikymu. Siejamas su silpnumo, pralaimėjimo, vidinės įtampos, nepasitenkinimo išgyvenimais, kurie tačiau patiriami labai skirtingu intensyvumu.