Amerikos ir Kanados lietuvių jaunuolių tautinė sąmonė bei tapatybė - Norvilas, Algis (Psichologija, 1999)
82 Amerikos ir Kanados lietuviai raštu atsakė į 11 klausimų apie jų lietuvišką bei amerikietišką tautinę sąmonę bei tapatybę. Fenomenologinė jų atsakymų analizė atskleidė sudėtingą tautiškumo-tapatybės struktūrą. Paaugliai save suvokia tiek kaip lietuvius, tiek kaip amerikiečius. Jų lietuviška tapatybė buvo pagrįstas 3 išoriniais komponentais: kilmė (proseneliai), tautinis įsitraukimas, kalba, vidiniai pasididžiavimo bei pasitenkinimo jausmai ir priklausymo bei prasmės jausmai. Jie nurodė savo lietuvišką tapatybę kaip esminį savo asmenybės aspektą, be kurio jie jaustųsi tušti ir kitokie. Jų amerikietiška tapatybė susidarė iš trijų komponentų: prigimtinių teisių žinojimo, socialinio įsitraukimo ir emocnių ryšių. Šių tapatybių santykis yra dinamiškas, kiekvieno išreikštumas priklauso nuo konteksto, pvz., paauglys jausis labiau lietuviu tarp kitų lietuvių. Pakankamai įdomu, jog nepastebėta, kad šios tapatybės konfliktuotų tarpusavyje. Pagrindinis tiriamųjų išreikštas nusiskundimas, jog kartais jie jautėsi persitempę, turėjo per daug daryti.