Tapatumas ir tapatumo krizė paauglystėje - Vaičiulienė, Aldona (Psichologija, 1999)
263 vidurinės mokyklos moksleiviai, kurių amžius 16-17 metų buvo tirti, norint įvertinti tapatumo vystymosi lygį viduriniojoje paauglystėje. Naudoti tapatumo klausimynas (EOMEIS-2) ir Shostromo Asmeninės orientacijos inventorius (POI). Lyginant su ideologine sfera, tarpasmeninė sfera išryškėjo kaip labiau pažengusi tapatumo vystyme. Rezultatai rodo statistiškai reikšmingus skirtumus tarp šių sferų tapatumo vystymosi lygio. Tarpasmeninėje sferoje ryškiai išsiskiria paauglystės krizė, pasižyminti kaip ieškojimų etapas. Tapatumo pasiekimo statuso koreliacijos su POI skalių įverčiais rodo, jog tapatumo pasiekimas yra susijęs su asmeniniu poreikiu turėti vidinę kryptį bei būti saviaktualizuojančiu.