Monologinės sakytinės kalbos parametrų ir individualių psichologinių ypatumų ryšiai - Ignatova, Natalija (Psichologija, 1999)
Šiame darbe tiriamas asmens ir jo kalbos charakteristikos psichologinių ir fiziologinių aspektų ryšys. Norint sukurti išsireiškimo testą, kuris padėtų nustatyti žmogaus kalbos elgseną, buvo atlikta lyginamoji kalbos, psichologinių, fiziologinių ir psicho-fiziologinių parametrų analizė. Tyrime dalyvavo 25 žmonės (30-60 metų, įvairių įmonių vadovai). Kiekvienai parametrų grupei analizuoti buvo naudoti keli skirtingi metodai. Buvo rasti keli vertingi kalbos aktyvumo organizavimo skirtumai tarp vyrų ir moterų grupių. Taip pat rastos kalbos ir individualių psichologinių ypatumų sąsajos. Tolimesni tyrimai gali pateikti patikimų kriterijų, padedančių išskirti asmenines savybes, vertinant kalbos manieras.