Dviejų vienu metu pateiktų figūrų panašumo įtaka jų suvokimui - Gurčinienė, Ona; Šoliūnas, Alvydas (Psichologija, 1999)
Buvo atliktas kelių kartu pateiktų objektų suvokimo regimajame lauke psichofizinis tyrimas. Stimulai buvo nesemantinės geometrinės figūros, pateiktos 4 x 3 matricoje. Penkios figūrų poros, besiskiriančios panašumo lygiu, buvo pateiktos atpažinimui atgalinio maskavimo sąlygomis. Figūrų ekspozicija varijavo nuo 400 iki 3000 ms. Po maskavimo sekė specialus žymekis, kuris nurodė, kuri figūra turi būti aptikta po to pateikiamoje 12 figūrų matricoje. Eksperimento duomenys leido išskirti dvi subjektų grupes. Pirmąjį buvo būdinga tas pats atpažinimo tikslumas visose figūrų porose, jų neveikė figūrų panašumas. Antroji tiriamųjų grupė identiškas figūras atpažino daug geriau, nei skirtingas. Duomenys interpretuojami, remiantis strategijomis, kurias tiriamieji taiko.