Blaiviai gyvenančių priklausomų nuo alkoholio asmenų gyvenimo įprasminimas - Markevičius, Giedrius (Psichologija, 2001)
Nors priklausomi nuo alkoholio asmenys nemažai tirti gyvenimo prasmės testu, šių žmonių gyvenimo įprasminimo ypatumai ir problematika jiems gyvenant blaiviai beveik netyrinėti. Šio straipsnio pagrindinis tikslas yra palyginti pradedančių gyventi blaiviai ir ilgai blaiviai gyvenančių priklausomų nuo alkoholio asmenų gyvenimo įprasminimo ypatumus. Tuo tikslu kiekybiškai įvertintas abiejų pogrupių gyvenimo prasmės lygis, vidinės darnos lygis ir jo koreliacija su faktorinės analizės būdu išskirtais gyvenimo prasmės faktoriais; aprašyti kognityviniai, motyvaciniai ir emociniai gyvenimo įprasminimo komponentai, svarbiausi sunkumai ir jų veiklos ypatumai. Apibendrinus tyrimo rezultatus, galima teigti, kad pradedančių gyventi blaiviai ir ilgai blaiviai gyvenančių priklausomų nuo alkoholio asmenų gyvenimo prasmės lygis (t. y. kiekybinis savo gyvenimo prasmingumo vertinimas) ir vidinės darnos lygis (išreiškiantis sunkumų įveikos gebėjimus) statistiškai reikšmingai nesiskiria, bet šių pogrupių tiriamieji pasižymi skirtingais gyvenimo įsprasminimo komponentų ypatumais, nevienodu patiriamų sunkumų ir jų įveikos pobūdžiu. Kadangi su vienu iš gyvenimo prasmės faktorių susijęs tik I pogrupio tiriamųjų vidinės darnos lygis, iškėlėme naują prielaidą, kad sunkumų įveikos gebėjimai pradedantiems blaiviai gyventi asmenims yra vienas iš svarbiausių gyvenimo įprasminimo veiksnių. Tai gali būti patikrinta tolesniais tyrtimais.