"Inkaro" efektas kai "inkaras" ir atsakymas priklauso skirtingoms semantinėms kategorijoms - Martišius, Vaclovas; Černevičiūtė, Rūta (Psichologija, 2002)
Tiriant buvo nustatyta, kad "inkarai" gali paveikti tiriamųjų vertinimus, kai "inkarai" ir atsakymai priklauso skirtingoms semantinėms kategorijoms. Turinčių ir neturinčių profesinių žinių tiriamųjų vertinimai reikšmingai skyrėsi. Tikėtina, kad veiksmingi "inkarai" pakeitė profesinių žinių neturinčių tiriamųjų vertinimo diapazoną. "Inkaro" efekto pobūdis profesinių žinių turinčių tiriamųjų vertinimams priklausė nuo "inkaro" dydžio.