Moksleivių įvardijamos savižudiškų polinkių priežastys - Žemaitienė, Nida; Zaborskis, Apolinaras (Psichologija, 2004)
Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas buvo įvertinti Lietuvos moksleivių savižudiškų polinkių paplitimą ir išanalizuoti, kokius savižudiškų minčių bei elgesio paaiškinimus pateikia vienuolikos, trylikos ir penkiolikos metų berniukai ir mergaitės. Atliktas darbas pagrįstas 2002 metų PSO koordinuojamos moksleivių sveikatos ir gyvensenos studijos (Health Behaviour in School-Aged Children – HBSC) duomenimis. Tirtą kontingentą sudarė 5645 moksleiviai: 2887 (51,1 proc.) berniukai ir 2758 (48,9 proc.) mergaitės. Tyrimo duomenimis, savižudiški polinkiai būdingi trečdaliui (32,5 proc.) apklausoje dalyvavusių moksleivių. Savižudiškų polinkių turintys moksleiviai linkę atskleisti jų priežastis: jas nurodė 42,7 proc. tiriamųjų. Aptardami savižudiškas paskatas moksleiviai dažniausiai minėjo slegiančius jausmus ir išgyvenimus. Jaunesnieji moksleiviai mintis ir bandymus save žaloti itin dažnai aiškino smalsumu ir noru išbandyti įvairius savižudybės būdus.