Emociniai asmenybės bruožų koreliatai - Pacevičius, Jonas (Psichologija, 2005)
Tyrimų, skirtų asmenybės ir emocijų problemai, rezultatai rodo įtikinamą dviejų pagrindinių bruožų – ekstraversijos ir neurotizmo – ryšį su emocinėmis asmenybės predispozicijomis. Įrodyta, kad ekstraversija yra teigiamų emocijų prediktorius, o neurotizmas – neigiamų (Costa and McCrae, 1980; Eysenck H. J., Eysenck M. W., 1985). Kiti tyrimai atskleidžia minėtų ryšių sudėtingumą ir nevienareikšmiškumą (Matthews, 1997; Williams, 1993). Šio tyrimo tikslas – taikant originalią emocinių išgyvenimų įvertinimo metodiką papildyti naujais faktais, sukonkretinti (analizuojant platų emocinių parametrų spektrą) minėtų ryšių pobūdį ir įsitikinti jų priklausomybe nuo kasdienės veiklos rūšies. Tyrimo rezultatai parodė stiprias emocinių parametrų sąsajas su neurotizmo matmeniu, o su ekstraversijos matmeniu reikšmingų ryšių neaptikta. Palyginamoji asmenybių tipų analizė patvirtino daugelyje tyrimų konstatuotus ryškius emocinius skirtumus tarp stabilių ekstravertų ir nestabilių introvertų, taip pat tarp emociškai stabilių ir nestabilių tipų. Gauti duomenys apie šiems asmenybės tipams būdingus emocinių išgyvenimų modalinius skirtumus, kurių pasireiškimas priklauso nuo kasdienės veiklos rūšies, tačiau šie skirtumai yra nedideli ir dauguma statistiškai nereikšmingi.