Rizikingo seksualinio studentų elgesio ir jų psichosocialinių savybių ryšys - Legkauskas, Visvaldas; Jakovlevaitė, Vita (Psichologija, 2005)
Studentų seksualinio elgesio rodiklių ryšio su jų tapatumo ypatumais bei santykių su draugais ir tėvais kokybe tyrime dalyvavo 240 tiriamųjų, 170 merginų ir 70 vaikinų. Visų tiriamųjų amžius svyravo nuo 18 iki 20 metų. Lytinių santykių nurodė turėję 75,7% vaikinų ir 58,8% merginų. Merginos lytiškai santykiauti pradėjo būdamos vidutiniškai 17,59 metų, vaikinai – 16,44 metų. Vienkartinių lytinių santykių turėję nurodė 70% lytinių santykių turėjusių vaikinų (3 neatsakė) ir 48% lytinių santykių turėjusių merginų. 64,7% vaikinų ir 52,0% merginų nurodė bent su vienu partneriu mylėjęsi be prezervatyvo. 34% merginų ir 48% vaikinų nurodė ir turėję vienkartinių lytinių santykių, ir lytinių santykių be prezervatyvo. Didesne sumaištimi ir stipresniu prisiimtu tapatumu tarpasmeniniuose santykiuose pasižymintys jaunuoliai buvo linkę anksčiau pradėti lytinį gyvenimą. Vienkartinių lytinių santykių turėjusių jaunuolių tarpasmeninės sumaišties skalės balai buvo reikšmingai aukštesni už vienkartinių lytinių santykių neturėjusių jaunuolių balus. Tiek ideologinėje, tiek tarpasmeninėje srityje merginų prisiimto tapatumo skalių balai buvo susiję tiek su lytinių santykių be prezervatyvo turėjimu, tiek su ypač rizikingų lytinių santykių (t. y. ir vienkartinių, ir be prezervatyvo) turėjimu. Santykių su mama kokybė buvo susijusi su vėlesniu lytinio gyvenimo pradžios amžiumi, kuris teigiamai koreliavo ir su santykių su draugais kokybe. Be to, nė su vienu partneriu be prezervatyvo nesimylėjusių jaunuolių santykių su draugais kokybė buvo geresnė nei tų, kurie be prezervatyvo mylėjosi su vienu ar daugiau partnerių.