Didysis penketas: už ir prieš - Kairys, Antanas (Psichologija, 2008)
Straipsnyje nagrinėjama vienos iš klasikinių paradigmų – bruožų teorijos (o konkrečiau, Didžiojo penketo modelio) – ieškojimai šiuolaikinėje asmenybės psichologijoje. Šiandien nemažai tyrimų, apimančių ir asmenybės kintamuosius, atliekama remiantis Didžiojo penketo modeliu. Nepaisant to, šis modelis vertinamas kontroversiškai. Vieni autoriai pabrėžia Didžiojo penketo modelio pranašumus (empirinis pagrįstumas, patvirtinimas tarpkultūriniais tyrimais, individualių skirtumų stabilumas ir modelio praktinė vertė), kiti vardija jo trūkumus (teorinio pagrįstumo nepakankamumas, išskirtų faktorių ortogonalumo klausimas, tarpkultūrinių tyrimų problemos, abejonės dėl prognostinės modelio vertės). Aktyviai ieškoma alternatyvių, tobulesnių už Didįjį penketą modelių. Vis dėlto argumentų už Didįjį penketą kur kas daugiau negu prieš: nepaisant kritikos ir bandymų ieškoti naujo, tinkamesnio modelio, Didysis penketas šiuo metu yra vienas realiausių pretendentų tapti vieningai pripažįstama asmenybės teorija.