Skirtumai tarp lyčių, prognozuojant elgesio ir emocinius sunkumus paauglystėje pagal asmenybės bruožus ir tėvų auklėjimo stilių - Žukauskienė, Rita; Malinauskienė, Oksana (Psichologija, 2008)
Straipsnyje analizuojamos vaikinų ir merginų emocinių ir elgesio sunkumų, asmenybės bruožų bei tėvų auklėjimo stilių sąsajos, bandoma nustatyti lyčių skirtumus, aiškinantis emocinių ir elgesio sunkumų numatymo galimybes. Tyrime naudojami ilgalaikio tyrimo, kuriame analizuojama prisitaikymo sunkumų raida nuo vaikystės iki paauglystės, duomenys. Tiriamųjų imtį sudarė 16–17 metų paaugliai (N = 467): 251 mergina ir 216 vaikinų. Tėvų auklėjimo stiliams nustatyti buvo naudojami EMBU (Arrindell et al., 1999), paauglių emociniams ir elgesio sunkumams – YSR 11/18 (Achenbach et al., 1991), asmenybės bruožams – NEO-FFI (Costa and McCrae, 1992) klausimynai. Rezultatų analizė atskleidė, kad merginos pasižymi aukštesniais emocinių (bet ne elgesio) sunkumų įverčiais nei vaikinai, o tėvai emocinę šilumą labiau naudoja dukterų, o ne sūnų atžvilgiu. Paaiškėjo, kad tėvų auklėjimo stilius bei paauglių asmenybės bruožai yra labiau susiję su merginų, o ne su vaikinų emociniais ir elgesio sunkumais. Regresinės analizės rezultatai parodė, kad ir vaikinų, ir merginų emociniams bei elgesio sunkumams tėvų auklėjimo stilius turi mažiau, o paauglių asmenybės bruožai (ir ypač neurotizmas) – daugiau prognostinės vertės. Remiantis tėvų auklėjimo stiliumi bei paauglių asmenybės bruožais, merginų emocinius ir elgesio sunkumus galima geriau numatyti nei vaikinų.