Darbuotojų asmenybės savybių ir darbo motyvacijos sąsajos - Genevičiūtė-Janonienė, Giedrė; Endriulaitienė, Auksė (Psichologija, 2008)
Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – nustatyti darbuotojų asmenybės savybių ir darbo motyvacijos pobūdžio sąsajas bei atliki visybiškų kompleksinių sąsajų tarp darbo motyvacijos ir asmenybės savybių modelio analizę. Tyrime dalyvavo 300 Lietuvoje dirbančių darbuotojų iš daugiau nei 30 įvairaus dydžio ir paskirties organizacijų. Asmenybės savybėms nustatyti naudotas 44 klausimų Didžiojo penketo modelio klausimynas (John et al., 1991), darbo motyvacijai įvertinti sukurti du klausimynai – vienas klausimynas sudarytas remiantis V. Vroomo lūkesčių darbo motyvacijos teorija, kitas klausimynas buvo skirtas nustatyti vidinius ir išorinius darbuotojų vertinamus atlygius už darbą. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad tik labiau išreikštas atvirumas patyrimui yra susijęs su aukštesniu moterų darbo motyvacijos lygiu. Tačiau geriausiai darbuotojų motyvaciją galima prognozuoti žinant jų asmenybės savybes bei subjektyviai vertinamą darbo efektyvumą. Taip pat nustatyta, kad darbuotojus, kurie pasižymi stipriau išreikšta ekstraversija, atvirumu patyrimui, sąmoningumu bei sutariamumu, labiau motyvuoja vidiniai atlygiai už darbą nei išoriniai atlygiai už darbą. O darbuotojus, pasižyminčius stipriau išreikštu neurotizmu, vienodai motyvuoja tiek vidiniai, tiek išoriniai atlygiai už darbą.