Japonijos, JAV ir Lietuvos studentų suvokto streso ir Aš efektyvumo palyginimas - Kononovas, Konstantinas; Dallas, Theodora (Psichologija, 2009)
138 studentai iš trijų šalių (Japonijos (45), Lietuvos (50) ir JAV (43) buvo apklausti, siekiant nustatyti, kaip skirtingų kultūrų žmonės suvokia stresą ir kaip patiriamo streso lygis susijęs su individo tikėjimu, kad pavyks pasiekti tikslą, bei su savo Aš efektyvumo vertinimu. Vadovautasi prielaida, kad skirtingos kultūros lemia skirtingą streso išgyvenimą, o stresą patiriantis žmogus vertina savo Aš efektyvumą dar ir priklausomai nuo jį supančios kultūros. Tiksliau tariant, kolektyvistas, t. y. kolektyvistinės kultūros atstovas, išgyvens didesnį stresą ir prasčiau vertins savo Aš efektyvumą, palyginti su tokią pat situaciją išgyvenančiu individualistu, t. y. individualistinės kultūros atstovu. Tyrimas parodė, kad JAV studentai, kaip didesni individualistai, geriau vertina savo Aš efektyvumą ir išgyvena mažesnį stresą nei Lietuvos studentai, gyvenantys bendruomeniškesnėje aplinkoje. Japonijoje atlikto tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad japonų studentai, pačios bendruomeniškiausios iš tirtų tautos atstovai, išgyveno didžiausią stresą, prasčiausiai vertino savo Aš efektyvumą. Gauti duomenys rodo, kad gilinantis į Aš efektyvumo, suvokiamo streso ir kultūrinių orientacijų ryšį, būtų galima rasti atsakymą į klausimą, kaip skirtingose kultūrose gyvuojanti streso samprata padeda žmogui atlaikyti jo padarinius.