Psichologų išgyvenamos užuojautos pasekmių, pervargimo ir sveikatai palankaus elgesio sąsajos - Aukštinaitytė, R.; Zajančkauskaitė-Staskevičienė, L. (Psichologija, 2010)
Pristatomo tyrimo tikslas – įvertinti psichologų užuojautos keliamo nuovargio, teikiamo pasitenkinimo bei pervargimo tarpusavio ryšius ir sąsajas su sveikatai palankiu elgesiu. Tyrime dalyvavo 103 psichologai. Taikytos metodikos: Profesinio gyvenimo kokybės skalė (The Professional Quality of Life Scale – ProQOL; Stamm,1999–2000), Rūpinimosi savimi ir gyvenimo stiliaus pusiausvyros klausimynas (Self Care and Lifestyle Balance Inventory; McKay, 2004). Rezultatai atskleidė teigiamą užuojautos keliamo nuovargio koreliaciją su pervargimu ir neigiamą užuojautos teikiamo pasitenkinimo koreliaciją su pervargimu. Stipriau išreikštas sveikatai palankus elgesys siejasi su didesniu užuojautos teikiamu pasitenkinimu ir mažesniu užuojautos keliamu nuovargiu. Nustatyti reikšmingi išgyvenamos užuojautos pasekmių ir sveikatai palankaus elgesio būdų ryšiai: įsiklausymo į kūno signalus, gebėjimo atsikratyti darbinės įtampos ir kt. Nustatytos sąsajos tarp užuojautos teikiamo pasitenkinimo ir darbo krūvio, tiriamųjų laikymo save tikinčiais ir lankymosi bažnyčioje, tarp pervargimo ir švietimo įstaigoje išdirbto laiko bei sveikatai palankaus elgesio ir darboviečių skaičiaus.