Keletas horizontalaus ir vertikalaus individualizmo ir kolektyvizmo skalės psichometrinių charakteristikų dviejose šalyse – Lietuvoje ir Turkijoje - Vadvilavičius, Tadas; Stelmokienė, Aurelija (Psichologija, 2025)
Kultūra yra svarbus kontekstinis veiksnys, galintis padėti paaiškinti žmogaus nuostatas ir elgesį. Norint tinkamai išmatuoti šį sudėtingą reiškinį, reikalingi patikimi ir validūs matavimo įrankiai. Horizontalaus ir vertikalaus individualizmo ir kolektyvizmo skalės psichometrinės charakteristikos (Triandis & Gelfand, 1998) buvo vertinamos dviejose šalyse – Lietuvoje (n = 110) ir Turkijoje (n = 80). Buvo tikrinamas skalės vidinis patikimumas ir faktorinė struktūra. Rezultatai atskleidė grupinei analizei tinkamą vidinį skalės patikimumą ir patvirtino keturių faktorių struktūrą. Straipsnyje aptariami tyrimo ribotumai ir rekomendacijos ateities tyrimams.