Ar žaidybinimas gali sumažinti darbinį stresą? Naujų darbuotojų tyrimas - Pečiūra, Žigimantas (Psichologija, 2023)
Naujo darbo pradžia neretai yra streso kupinas laikotarpis. Nepriklausomai nuo prisitaikymo naujoje pozicijoje iššūkių, naujokai darbinėje aplinkoje taip pat gali susidurti ir su populiarėjančiu žaidybinimu reiškiniu, kurio taikymas yra siejamas su nevienareikšmiais padariniais, įskaitant ir dviprasmišką poveikį darbiniam stresui. Atsižvelgiant į tai, šiuo tyrimu yra siekiama įvertinti sąsajas tarp žaidybinimo ir naujų darbuotojų streso lygio. Tyrime dalyvavo 575 darbuotojai iš Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų, savo naujame darbe dirbantys neilgiau nei vienerius metus. Tyrime buvo panaudota suvokto darbinio streso (POS) skalė (Marcatto et al., 2021) ir šiam tyrimui sukurtas klausimynas pagal GAMEFULQUEST modelį (Högberg et al., 2019) žaidiminių patirčių darbo aplinkoje vertinimui. Tiriamiesiems taip pat buvo pateikti 8 žaidybinimo elementų aprašymai, kurie turėjo būti įvertinti pagal susidūrimo su jais naujame darbe dažnumą ir įsitraukimo lygį. Gauti rezultatai parodė, kad darbuotojų minimali sąveika su žaidybinimo elementais, t. y. susidūrimas su mažesniu jų skaičiumi bei retesnis ir mažesnis įsitraukimas į juos, prognozuoja aukštesnį darbinio streso lygį. Ši tendencija buvo pastebėta ir suvokiant savo darbo aplinką kaip keliančią iššūkius ir tarpusavio varžymąsi. Galiausiai, tokios žaidiminės patirtys kaip kryptingumas, socialinis sutelktumas, pasiekimai ir žaismingumas nuspėjo žemesnius streso įverčius.