Lietuviškosios hierarchinio vaiko asmenybės aprašo (HiPIC) versijos psichometrinės charakteristikos - Grauslienė, I.; Barkauskienė, R. (Psichologija, 2013)
Penkių faktorių modelis yra plačiai taikomas tiriant vaikų ir paauglių asmenybės bruožus skirtingais amžiaus tarpsniais: nuo ankstyvosios vaikystės iki vėlyvosios paauglystės. Įvairiais tyrimais įrodyta, kad Penkių faktorių modelis yra tinkamas aprašyti vaiko asmenybę. Šiuo tyrimu buvo siekiama įvertinti kai kuriuos lietuviškosios Hierarchinio vaiko asmenybės aprašo versijos (HiPIC, Mervielde and De Fruyt, 1999) psichometrinius rodiklius. HiPIC yra skirtas įvertinti 6–12 metų vaikų asmenybės dimensijoms remiantis Penkių faktorių modeliu. Tyrimą sudarė trys etapai, kuriuose dalyvavo 1 081 tėvai, auginantys 7–11 metų vaikus. Visų etapų metu buvo gauti duomenys apie 739 vaikų asmenybės bruožus, kuriuos apibūdino abu arba vienas tėvų. HiPIC aukštesniojo lygmens bruožų skalių vidinis teiginių suderintumas svyravo nuo 0,806 iki 0,909, o žemesniojo lygmens bruožų subskalių vidinis teiginių suderintumas buvo nuo 0,574 iki 0,873. Faktorinė subskalių analizė atskleidė, kad aiškesnė yra keturių, o ne penkių faktorių struktūra, kurioje išryškėjo sąmoningumo ir vaizduotės dimensijų subskalių junginys, sudarantis vieną, o ne du atskirus faktorius. Rezultatų analizė atskleidė, kad lietuviškoji HiPIC versija yra patikima, konstrukto validumas keturių faktorių modeliui yra pakankamai geras, taigi šis aprašas gali būti naudojamas atliekant mokslinius tyrimus.