Situacijos poveikis psichosocialinių rodiklių įverčiams: skirtumas tarp būsenos ir bruožo vis dar nėra aiškus - Szabo, Attila; Ábel, Krisztina (Psichologija, 2021)
Nors paprastai manoma, kad psichosocialinių rodiklių įverčiai laikui bėgant nekinta, visgi jie gali priklausyti nuo situacinių veiksnių. Šiame straipsnyje pristatomame tyrime dalyvavo 28 asmenys. Jie pildė Bendros gerovės, Subjektyvios laimės, Gyvenimo orientacijos klausimynus, vertinančius bendrą būseną, ir Teigiamo ir neigiamo emocingumo bei Jausmų klausimynus, vertinančius situacinę būseną. Tyrimo dalyviams buvo pateiktas dokumentinis įrašas „Užmiršta Nagasakio bomba“. Peržiūrėję įrašą jie dar kartą pildė minėtus klausimynus. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad ne tik padidėjo neigiama emocinė būsena, kaip buvo tikėtasi, bet ir suprastėjo subjektyvios gerovės bei sumažėjo optimizmo vertinimas. Gauti rezultatai rodo, kad bendrų psichosocialinių rodiklių įverčiai nėra stabilūs, bet priklauso nuo situacijos. Todėl tyrimuose reikėtų atsižvelgti į situacinius veiksnius. Priešingu atveju, jei nėra atsižvelgiama į emocinį situacijos poveikį, bendrų psichosocialinių rodiklių įverčiai ir jais grįstos išvados gali būti nevalidžios.