Informacinis genomas, individo ir populiacijos genomai - Rubikas, Jonas (Problemos, 2002)
Genetinė informacija yra užkoduota DNR nukleotidų seka. Tačiau reikėtų skirti DNR molekulę ar jos atkarpą, kaip cheminį junginį, ir DNR molekulę, kaip turinčią genetinės informacijos; svarbiausias skirtumas - informacijos raiška. ligoje DNR molekulėje, sudarytoje iš milijonų nukleotidų, kaupiama ląstelės, organizmo, taip pat populiacijos genetinė informacija. Informacinis genamas - tai DNR-RNR molekulė, turinti informacij•os dvigubėjimo pradžiai (plazmidės), dvigubėjimą atliekančiam fermentui bei su dvigubėjimu susijusioms kitoms struktūroms ar baltymams (virusai). Tokie genamai dvigubėja tik ląstelėje. Individo genamas turi informacijos, leidžiančios ląstelei savarankiškai gyventi aplinkoje. Populiacijos genamas - tai visų individų, sudarančių populiaciją, informacija. Vienaląsčių (pvz., gleivūno) gename yra informacij•a, leidžianti susidaryti įvairių savybių ląstelių populiacijai gyvenimo rato metu (ląstelė-kaupimasis-vaisinis kūnas-spora). Daugialąsčių organizmas taip pat yra populiacija ląstelių, turinčių tokį patį genamą, tik dėl skirtingų genų raiškos skiriamojo dalijimosi metu ląstelės tampa skirtingos formos ir paskirties, tačiau jas vienija bendras populiacijos tikslas - išgyventi ir daugintis. Kaupiantis informacijai, informacinis genamas didėja reguliuojamas atrankos ir priimdamas naują individui ir populiacijai reikiamą informaciją.
Keywords: genetinė informacija; genomas; DNR; individas; populiacija