H. Putnamas: racionalumo kriterijai vidinio realizmo kontekste - Vasiliauskaitė, Giedrė (Problemos, 2001)
Straipsnyje apžvelgiamas vieno iš žymiausių šiuolaikinių Amerikos filosofų Hilary’o Putnamo siekis reabilituoti pastaraisiais dešimtmečiais dažnai kviestionuojamą racionalumo sąvoką ir priderinti ją prie naujų vidinio realizmo sąlygų. Vidinio realizmo koncepcija yra kone priešinga tradicinei, „metafizinei” realizmo sampratai. Ją formuluodamas, Putnamas kritikuoja korespondencinę tiesos teoriją, universalumo siekius bei teigia galimų pasaulio aprašymų įvairovę, priklausomą nuo žmonių interesų, požiūrių bei vertybių. Tačiau tiesos sąvoka nepanaikinama, tik ji traktuojama kaip riba, kurios kryptimi progresuoja racionalaus priimtinumo kriterijai. Viena iš pagrindinių Putnamo naujovių – fakto ir vertybės susiejimas, turintis didelės reikšmės ir racionalumo sąvokai.
Keywords: Hilary Putnam; vidinis realizmas; tiesa; metafizinis realizmas