Užrašų knygelės 1914-1916 (Ištraukos) - Wittgenstein, Ludwig (Problemos, 2000)
L. Wittgensteino „Užrašų knygelių“ ištraukose svarstomi Dievo, žmogaus, pasaulio, valios, kūno, tikėjimo, mąstymo, gyvenimo tikslo, etikos, estetikos klausimai. Gyvenimo prasmė, t. y. pasaulio prasmė pavadinama Dievu. Pasaulis nepriklauso nuo žmogaus valios. Gyvenimo problemos sprendimas yra šios problemos išnykimas. Būties tikslą išpildo tas, kuriam nereikalingas joks kitas tikslas, išskyrus patį gyvenimą. Tikėti Dievą reiškia suprasti klausimą apie gyvenimo prasmę, suvokti, kad pasaulio faktas dar nėra visa tikrovė, matyti, kad gyvenimas turi prasmę. Mirtis nėra gyvenimo įvykis, ji nėra pasaulio faktas. Etika neaiškina pasaulio, ji turi būti pasaulio sąlyga, kaip ir logika. Etika ir estetika yra viena. Etika yra transcendentali. Valia yra subjekto nuostata pasaulio atžvilgiu. Valios aktas yra ne veikimo priežastis, bet pats veiksmas, jis nėra patyrimas. Visas patyrimas yra pasaulis, ir jam nereikalingas subjektas. Žmogaus kūnas yra pasaulio dalis tarp kitų pasaulio dalių (gyvūnų, augalų, daiktų ir t. t.). Menas yra išraiška, geras meno kūrinys yra baigta išraiška.
Keywords: Ludwigas Wittgensteinas; pasaulis; gyvenimas; Dievas; valia