Descartes ir keturi tiksliųjų gamtos mokslų šimtmečiai - Masiulis, Kęstutis (Problemos, 1998)
Straipsnyje apžvelgiamos R. Descartes‘o spręstos matematinės ir gamtamokslinės problemos, aptariami jo gauti rezultatai ir jų poveikis mokslų raidai. Jis pasižymėjo matematikoje, daugelyje fizikos sričių, meteorologijoje, fiziologijoje. R. Descartes sugalvojo algebrinę lygtį atvaizduoti stačiakampėje koordinačių sistemoje. Į geometriją įsiveržus algebrai, jos problemos pradėtos spręsti analitiškai. Tai lėmė tolesnę matematinės analizės raidą. Optikoje R. Descartes‘ui pavyko išaiškinti vaivorykštės prigimtį ir įrodyti, kad optikos prietaisams tinkamiausi ne sferiniai, bet hiperboliniai lęšiai. Siekdamas universaliais principais paaiškinti gamtos reiškinius, R. Descartes įvedė į mokslinę vartoseną gamtos dėsnio sampratą. Jis buvo racionalistinio – deduktyvaus arba aksiominio – fizikos teorijų konstravimo pradininkas. Tokiu metodu gautus dėsnius R. Descartes reikalavo patikrinti eksperimentu.
Keywords: Rene Descartes; gamtos mokslai; optika; koordinačių sistema; dedukcija