Neomonadologinė gamtos mokslų pasaulėvaizdžio interpretacija - Masiulis, Kęstutis (Problemos, 1996)
1993 m. gruodžio 29 d. Filosofijos, sociologijos ir teisės institute S. Kanišauskas apgynė filosofijos daktaro disertaciją „Žmogaus ir kosmoso ryšiai šiuolaikiniuose gamtos moksluose. Filosofiniai aspektai“. Doktorantūros studijų vadovas – prof. A. Krikštopaitis, oficialieji oponentai: prof. A. Merkys, doc. V. Radvilavičius, dr. G. Kakaras. Disertacijoje nagrinėjami įvairūs reliatyvistinių kosmologijų pasaulėvaizdžiai, gyvybės ir proto visatoje bei pačios visatos evoliucijos problemos, postuluojama hipotezė apie grįžtamus laike ryšius (involiuciją) tarp visatoje vykstančių sinergetinių procesų, dėstoma autoriaus formuluojama neomonadologijos sisteminio determinizmo koncepcija.
Keywords: Saulius Kanišauskas; Algimantas Krikštopaitis; A. Merkys; Vytautas Radvilavičius; Gunaras Kakaras