Filosofinė socialinio pažinimo problemų refleksija - Venskevičius, S. (Problemos, 1996)
1994 m. vasario 25 d. docentas J. Karosas apgynė filosofijos habilituoto daktaro disertaciją „Socialinio pažinimo problema (jos susiformavimo filosofiniai kontūrai)“. Oficialieji oponentai – profesoriai B. Kuzmickas ir A. Šliogeris. Autoriaus pradinė tezė – visuomenės pažinimas yra gamtamokslinio pažinimo priešybė, jis suaugęs su teleologiškumu ir todėl nėra grynai gnoseologinis. Disertacijoje apžvelgiama visuomenės pažinimo refleksija nuo antikos iki XIX amžiaus. Analizuojama natūralistinė socialinio pažinimo problemos sklaida (A. Comte, H. Spenceris) bei visuomenės pažinimas hoministiškai orientuotoje filosofijoje (W. Dilthey, W. Windelbandas, H. Rickertas).
Keywords: Justinas Karosas; Arvydas Šliogeris; Bronislavas Kuzmickas; socialinis pažinimas; socialinė filosofija