Klodo Levi-Stroso socialinės antropologijos savitumas - Gendrolis, Edmundas (Problemos, 1995)
Straipsnyje nagrinėjama C. Levi-Strausso socialinė antropologija, kurioje siekiama nuo aprašomųjų kultūros tyrimo metodų pereiti prie analitinio tyrimo modelio, kurio metodologiniai principai grindžiami struktūrine lingvistika. Genties, mito, kultūros apskritai struktūriniame tyrime pastebima tiriamųjų objektų ir kalbos analogija: abiem atvejais veikia kolektyvinio proto neįsisąmonintas mechanizmas, kuris sąlygoja jų struktūrines formas ir vidinės organizacijos būdus. Struktūrinio tyrimo tikslas – kultūrinių reiškinių įvairovėje atskleisti bendrąją, vieningą ir pastovią proto loginę struktūrą. Proto viršindividualaus neįsisąmoninto mechanizmo pagrindinė savybė – intelektinė intuicija, turimos medžiagos konceptualus arba loginis sutvarkymas, kuris geriausiai atsiskleidžia totemizmo ir mitologijos reiškinių klasifikacijoje. C. Levi-Strausso kritikai abejoja tokio universalaus mechanizmo egzistavimu ir vadina jo teoriją mitologiniu struktūralizmu.
Keywords: Claude Levi-Straussas; socialinė antropologija; struktūralizmas; mitologija; protas