Asmeninis apsisprendimas ir dorovės stereotipai - Rybakovienė, Vanzeta (Problemos, 1990)
Straipsnio autorė skiria du dorovės aspektus – žmogaus vidinio apsisprendimo laisvę ir socialinio gyvenimo normas, žmonių grupių elgesio stereotipus, viešąją nuomonę. Teigiama, kad tarp nurodytų dorovės aspektų vyrauja nuolatinė įtampa, prieštaravimai, kurie savo ruožtu kyla iš socialinių santykių pobūdžio: individualiai rinkdamasis vertybes žmogus daugiau ar mažiau atsižvelgia į socialinių normų sistemą ir taip savo elgesiu veikia ją. Santykinai stabiliais visuomenės raidos laikotarpiais doroviniai reikalavimai dažnai kildinami iš nusistovėjusių socialinių normų, daugumos pripažintų socialinio teisingumo principų. Griūvant senosioms socialinio gyvenimo formoms, suyra ir apibrėžtų teisių ir pareigų sistema. Istorijoje susiklostė laisvo individualaus pasirinkimo kriterijai dorovinio elgesio srityje. Daroma išvada, kad nepaisant to šiuolaikinis žmogus nėra absoliučiai nepriklausomas nuo visuomeninių dorovinių principų ir normų.
Keywords: Dorovė; asmuo; apsisprendimas; dorovės normos; stereotipai