Socializmas ir biurokratija - Andrejauskas, Vladas (Problemos, 1990)
Autorius teigia, kad anksčiau įsigalėjęs požiūris, aprioriškai atmetantis biurokratijos egzistavimo galimybę socialistinėje visuomenėje, pastaruoju metu akivaizdžiai prieštarauja tikrovei. Straipsnyje bandoma pagrįsti šio prieštaravimo aiškinimą. Analizuojama biurokratijos prigimtis, jos pagrindinės savybės, valstybės valdymo biurokratizacijos po socialistinės revoliucijos priežastys. Biurokratija, kaip viešosios valdžios pareigūnų sluoksnis, atsiranda ir vystosi kartu su valstybine visuomenės organizacija. Biurokratija yra prievartinio centralizmo suabsoliutinimas, kompetencijos, iniciatyvos, sprendimų galios, teisingumo monopolizavimas. Teoriškai socializmas sudaro palankesnes sąlygas nei kapitalistinė santvarka kovoti su biurokratija ir netgi ją visiškai išgyvendinti, tačiau iki šiol šis pranašumas nebuvo įgyvendintas nė vienoje socialistinėje šalyje. Autorius teigia, kad blogiausia ne tai, jog biurokratija socializme egzistuoja, bet tai, jog dedama nepakankamai pastangų ją apriboti.
Keywords: Biurokratija; centralizacija; socializmas; socialistinė revoliucija; valstybės valdymas