Savo asmenybės aktualizavimo klausimu - Suslavičius, Antanas (Problemos, 1985)
Straipsnyje nagrinėjama socialinės elgsenos dinamika. Teigiama, kad socialiniai žmogaus poreikiai (saviraiška, bendravimas, saugumas, įsitvirtinimas ir prestižas bei kiti) yra socialinės elgsenos išeities taškas. Svarstomos šių poreikių patenkinimo sąlygos. Pabrėžiamas kitų žmonių atliktas socialinės elgsenos rezultatų vertinimas. Teigiamas vertinimas yra veiklos palaikymas, paskatinimas, tuo tarpu neigiamas vertinimas gali sukelti socialinius konfliktus ar net socialinę asmenybės izoliaciją. Žmogaus veiklos rezultatų vertinimas yra abipusis ryšys – tai elgsenos tarpusavio priklausomybės, kolektyviškumo principas bendravime. Socialinių poreikių, kaip elgesio pagrindo, tenkinimas nulemia tai, kad žmogaus elgsena yra glaudžiai susijusi su kitų žmonių elgsena ir yra neįmanoma be jų. Daroma išvada, kad socialinių poreikių sistemoje saviraiška yra vienas iš poreikių, nulemiančių asmenybės augimą bei jos ryšius su kitais žmonėmis.
Keywords: Socialinė elgsena; socialiniai poreikiai; veikla; saviraiška; elgesys