Socialistinis mąstymo būdas - Kis, Sandor (Problemos, 1982)
Straipsnyje analizuojamas socialistinis mąstymo būdas kaip žmogiškosios sąmonės faktorius, pagrįstas mokslinio komunizmo teorija ir apibrėžiantis adekvačią prieigą šiuolaikinės epochos problemoms nagrinėti. Išskiriami specifiniai šio mąstymo būdo bruožai. Teigiama, kad darbininkų klasės politinių poreikių prioritetas socialistinėje sąmonėje realizuojamas nuvainikuojant buržuazinio mąstymo būdo teisinį centrizmą. Mąstymo būdas, paremtas moksline visuomenės raidos teorija, perėjimo iš kapitalizmo į komunizmą laikotarpiu orientuojasi visų pirma į politiką. Socialistinis mąstymo būdas savo vertinimų bei sprendimų sistemoje kelia į pirmą vietą darbininkų klasės politinės valdžios poreikį dėl to, kad tik turėdama politinę valdžią, ši klasė gali įgyvendinti savo politinius ir ekonominius tikslus. Socialistiniame mąstymo ir elgimosi būde politinis centrizmas būdingas ne tik kolektyvinei, bet ir individualinio pobūdžio veiklai. Kolektyvizmas, kaip komunistinis elgesio ir mąstymo principas, grindžiamas išplėtotų visuomeninių santykių sistema. Tai ne buržuazinio individualizmo priešprieša, bet jo įveikimas, aukštesnė elgesio pakopa, išsivysčiusio individo atributas.
Keywords: Socializmas; socialistinis mąstymas; kolektyvizmas; visuomeninė sąmonė; darbininkų klasė