Moralinių vertybių istorinės specifikos klausimu - Meškauskas, Eugenijus (Problemos, 1979)
Straipsnyje aptariamas moralinių vertybių turinys, analizuojama, kaip jos pasireiškia ir kokią įtaką daro visuomeniniam auklėjimui ir asmens gyvenimui. Visuomeninis auklėjimas dorovines, kasdienybėje nusistovėjusias, normas padaro vidinio sąžinės balso pamatiniu dalyku. Šiuo aspektu galima rekonstruoti bendražmogiškąjį dorovės turinį, t. y. bendražmogiškąsias moralines vertybes, sąlygojančias žmonių pasitikėjimą vieni kitais, savitarpio užuojautą ir pagalbą. Tam, kad visuomenės moralinių tikslų bendrumas taptų realybe, būtinas žmonių santykių susvetimėjimo objektyvių pagrindų įveikimas, kurio prielaidas kuria socialistinė visuomenės struktūra.
Keywords: Moralinės vertybės; visuomenė; marksizmas; etika; dorovė